Krämig pasta med rameninspiration

Bjud dig själv på lite härlig fredagsmat! Allt började med att jag gjorde en krämig pasta men som inte kändes tillräcklig. Så jag piffade till det hela och plötsligt fanns det en ramenkänsla över alltsammans.

Du behöver:

  • Pasta av en finare sort, gärna ekologisk och gärna färsk
  • Färsk vitlök, 3 klyftor
  • Smör
  • Schallottenlök, typ 5 stycken
  • Champinjoner, 500 g
  • Kräm frärs

Kryddning:

  • Dragon
  • Basilika
  • Timjan
  • Persilja
  • Oregano
  • Salt
  • Sötstark senap

Topping:

  • Jordnötter
  • Avokado
  • Stekt ägg
  • Solroskärnor
  • Inlagd gurka
  • Fint grovkornigt salt. Någon typ av kolberikat svart salt. Det viktiga är att det är stora bitar som knastrar när du tuggar på dem, men inte så stora att allt bara smakar salt.

Gör så här:

Stek svampen i torr stekpanna tills den har fått färg och ser ut som att den smakar ljuvligt. Lägg de sedan åt sidan och grovhacka vitlöken som du friterar i smör. Ett riktmärke är att det är färdigt när vitlökshakcet börjar få markerade kanter och då slänger du snabbt i schallottenlöken. Var vaksam för vitlöken kommer gå från gyllene till bränd snabbare än grädde kokar fast i botten av en gammal kastrull.

När löken mjuknat och fått sin söta smak häver du ner svampen och låter allt steka tillsammans tills det känns färdigt. Då häller du på kräm frärsen och alla kryddorna. Kryddorna har du förstås redan mortlat samman så att det ska vara så nära ett pulver som möjligt. Lika självklart är det att du inte mortlar senapen, som du för övrigt ska vara försiktig med. Den ska inte smaka mycket utan bara ta udden av kräm frärsens syrlighet.

Låt det puttra på och häll sedan ner pastan som du kokat och rör runt. Det absolut viktigaste är att pastan har ett tuggmotstånd, men känns krämig.

Stek ägg och släng på resten av toppingen så är det redo att serveras!

 

Betyg:

Det smakar fantastiskt! Det var också kul att prova något lite annorlunda då jag haft en lång period av chili, ingefära och soya. Det är fenomenalt gott men å andra sidan blir all mat brun. Om jag gör om denna (jag lagar aldrig samma mat två gånger) så hade jag gjort med grädde istället för kräm frärs, eller antagligen både och. För innan toppingen kom på smakade det hela lite mellanstadie och filsås.