Piff, mys och möbler

Vi svängde förbi lite loppis och ReTuna på vägen ut en dag och fyndade, men innan vi pratar om Ugglebranten och fynden vill jag bara applådera Eskilstuna kommun för satsningen med ReTuna. Dels är det en återvinningscentral där det är superlätt att dumpa skräp och skrot, precis som sig bör, och dels är det en plats för återbruk! Så här skriver de på sin hemsida:

“Det här är inte en vanlig galleria.  ReTuna Återbruksgalleria är Sveriges, och kanske världens, första galleria som tar till vara på saker som behöver nya hem. Genom renovering, reparation och kreativt återbruk får använda saker nytt liv och kan säljas vidare. Vi kallar det återbruk – ett klimatsmart sätt att bedriva handel.

Saker som kan återbrukas (upcycling) lämnas in i återbruksgallerians depå – Returen. Här tas de emot av personal från AMA (Eskilstuna kommuns ­resursenhet för ­Aktivitet, Motivation och Arbete) som gör en första gallring. Därefter fördelas sakerna ut till de återbrukande butikerna i gallerian, där de repareras, fixas till, omvandlas och förädlas och får fortsatt liv då de säljs vidare.”

Under sommarhalvåret är vi frekventa besökare eftersom att det går att hitta allt från byggmaterial till möbler billigare än i butik och bättre för miljön. Det är också värt att poängtera att vi inte är sponsrade på något sätt, utan genuint älskar platsen och konceptet. Det som inte kom med i ovanstående citat är också att en folkhögskola använder det som en bas för sin undervisning.

Nog om det!

Under vår runda kom vi hem med två möbler eftersom att det funnits stor brist på förvaringsmöjligheter. Detta har mest kännetecknats av att saker inte har sin plats utan bara flyttas runt och är i vägen för det mesta. En ganska vanlig möbel med lådor som var grönmålad och en alldeles utsökt sekretär som hade en del små skönhetsmissar, vilket tacksamt nog sänkte ner priset en hel del. Första tanken var att de skulle stå på var sin sida av den öppna spisen, men den gröna hade fel proportioner. Hade den varit lite bredare eller mindre djup hade det säkert fungerat, men nu blev det istället dumt. Tur var det därför att vi hade bytt säng inne i sovrummet som möjliggjorde att vi med 3 cm marginal kunde ställa den där inne, vilket i sin tur gör att vi har någonstans att förvara underkläder vilket är typiskt bra när vi sover flera i stugan.

Som en del av uppdraget att få undan saker så blev det naturligt att börja sätta upp saker på väggarna. Det mesta förklarar sig själv, men den sista bilden behöver några ord för att komma till sin rätt. Det är inte så att vi blivit vindögda och tappat vår känsla för stil, vi vet att de sitter lite lattjo lajban och att det ser ganska fult ut. Den väggen ska sakta men säkert byggas på med olika tavlor, ramar och motiv för att bli en hel vägg av diverse motiv och känslor. Troligtvis kommer det bli en ganska stimmig känsla, men tavlan som alla gäster målade gemensamt på vårt bröllop för exakt två år sedan slår an tonen för det 😀

Som avslutning kör vi en liten film genom stugan också. Det är inte städat till fullo, men känslan börjar växa fram!