Jag har nyligen hittat tillbaka till ägg efter några år utan större intresse för det, därför så blev det också att utforska omeletten när jag skulle ha mig ett snabbt kvällsmål.
Du behöver:
- 4 ägg
- Purjolök, den gröna delen
- Mozzarella
- Färsk vitlök
- Olja
- Parmesan
Kryddning:
Jag är fortsatt kär i min mortel och krossar en kryddmix lite spontant oavsett vad jag lagar just nu.
- Chili inköpt i Thailand
- Svartpeppar inköpt i Palestina
- Salt köpt på Ica
- Grillkrydda
- Pasta Rossa
Gör så här:
Knäck äggen, hacka purjolöksblasten i ganska stora bitar och rör runt. Mortla kryddorna i proportioner som gör dig glad och häv sedan ner det hela i äggsmeten.
Hacka upp vitlök i ganska grova bitar och fritera den i oljan. Som vi lärde oss i förra inlägget går det snabbt från gyllene till bränt, så var vaksam. När vitlöken har rätt färg sprider du ut den i pannan och häller sedan äggblandningen över alltsammans. Sprid ut mozzarellan jämnt över helheten. Låt det ligga ochs teka och gör gärna små ”hål” med stekspaden så att det får rinna ner ostekt ägg på de platser där det reser sig och anser sig själv färdigt.
Ett tips är också att använda dig av två stepannor för enklare vändning. Istället för att köra in en stekspade och fucka upp ytan, riva isär kalaset eller på annat sätt ta de första stegen mot äggröra så är det bara vända ner det i en andra panna. Med vår nya induktionshäll märks det ingen skillnad, antagligen lite knepigare på vanlig spis med denna metod pga värmetapp. Riv lite mozzarella på toppen för att känna dig lyxig.
Betyg:
Så jävla gott. Dels att det var ordentligt kryddat, men framförallt tack vare osten. Blandningen av ägg som är ganska svampigt i sin konsistens och mozzarellabitarna som var krämiga och sega var en riktig toppenhöjdare. Dessutom fungerade purjolöken perfekt som tredje konstistens och smakbrytare. Vanlig gul lök hade nog tagit över för mycket.