Repris! “Avokado/julskinkepaj”

Ursprungligen postat den 9 januari 2011

Istället för att flytta alla inlägg från den gamla bloggen “Tjarls Cook-a-Long” i klump publiceras de en och en. Varje torsdag!

Varm avokado är jag fortfarande något skeptisk mot. Men vill minnas att det funkade bra i denna, men mindre bra i en grönsakssoppa som ni kommer få läsa om några veckor från nu.

 

 

Ingredienser:

En vanlig pajdeg

Fyllningen, som för ovanlighetens skull är väldigt detaljerad:

2 röölökar
All julskinka som finns kvar sedan jul
2 avokados
3 dl grädde

Smaksättning:

Thai seet chilisås
Svartpeppar
Torkad persilja
Brynd lökfond
Salt
olivolja

På toppen:

Mycket mozzarella, lite mer än nödvändigt

IMG_0680

1. Först måste du börja med att göra en pajdeg och ställa in den i kylen, precis som vilket slumpmässigt pajrecept som helst skulle tala om för dig.

2. Skiva upp löken och låt den steka för sig själv i olivolja

3. Släng i avokadon julskinkan och grädden och krydda av med Thai sweet chili. Tänk på att dela avokadon i stora bitar då detta är ett långkok och den kommer hinna degenerera nog ändå. Om man itne tycker illa om att äta avokadobitar förstås, då ska den finstrimlas.

4.  När det har fått stå och puttra ett tag slänger man i resten av kryddorna

5. Du måste ha tålamod för att laga denna paj, det ska nämligen stå och puttra såhär i en halv evighet. När du ser att avakadon börjar mjukna och tanken “Nu måste det vara klart!” då väntar du lite till.

6. När du börjar tänka “VA I H*VETE! En tredjedel av grädden har ju försvunnit! Slöseri!” Då börjar det äntligen närma sig. Grädden har nämligen kokat till sig för att bli extra tjock och bättre i konsistensen

7. Då tar du och klipper ner lite soltorkade tomater i hyfsat små bitar, de ska inte koka så länge för då blir de bara bittra.

8. Efter typ 5 minuter med tomater i borde det ha färgen av currygryta, då häller du ner allt i den förgräddade pajdegen.

lägg på Mozzarellan som ett vackert vitt täcke och skicka sedan in i ugnen. Med ett halvt ögonmått kan ni komma fram till när den är klar. (Osten börjar bli gyllenbrun)

————————————————————————————————————-

Betyg:

Nela 9/10
Det bästa du lagat, någonsin! Fyllningen är helt underbar!

Tjarls 9/10
Utan tvekan det mest rumsrena jag någonsin lagat. Med grädde i maten så kan det inte annat än bli bra. Nötsmaken som avokadon bidrog med gav en fin fyllighet.
Smakmässigt tycker jag att det var lite menlöst men det är fortfarande högt betyg pga att den här maten dels går att servera vem som helst, och dels går det att äta precis hur mycket som helst utan att tröttna.
Julskinkan gjorde sig bara bättre med den långa koktiden.