The return of Tjarls Cook-a-Long

För vad som nu känns länge sedan hade jag en matlagningsblogg döpt till Tjarls Cook-a-long. Samtidigt som detta inlägg kom ut blev den gamla bloggen stängd. Framförallt för att det känns bättre att ha alla inlägg samlade på ett och samma ställe. Därför kommer alla de gamla inläggen att publiceras här istället! Varje torsdag i ett lite drygt år framöver kommer vi att få återuppleva skapelserna som gjordes under 2011.

Namnet var sådant eftersom att jag helt enkelt la upp vad jag lagade för mat till mig själv, och instruktioner på hur du själv kunde återskapa detta hos dig. Jag kom dock av mig och det kändes lite drygt att ha den pressen på mig att jag alltid var tvungen att dels laga mat men också att skriva om det. I omgångar har jag tänkt att dra liv i den igen men tillfället har aldrig varit rätt. Försen nu.

Nu när jag och Jonella har en blogg tillsammans som handlar om massor av saker, då kan cook-a-longen bli en del av det hela, istället för att vara huvudfokus. Detta firar vi med en helt ny rätt idag!

 

—-

 

 

Spättekompott med bönpasta

Häromdagen hittade jag ett öppnat paket med rödspättefiléer i frysen. Antagligen hade de legat där för länge och jag bestämde mig för att laga till dem.

Du behöver:

Fem rödspättefiléer från ett paket som legat öppnat i frysen minst 6 månader
röölök
Pasta gjord på sojabönor
Chiliketchup från Polen med mystisk framsida
Vanlig ketchup
Grädde
Röd lantmjölk, ekologisk
Kycklingfond
Pasta Rossa (kryddblandning med peppar, vitlök och tomat)
Muskotnöt

Gör så här:
Ordna vatten som det går att koka pasta i. Detta görs fördelaktigt med en vattenkokare för att spara energi och för att hamna rätt tidsmässigt i receptet.

Släng i de tinade spättorna tillsammans med spadet i en varm stekpanna. Låt dem ligga där ungefär de fem sekunder som de tar innan de börjar värmas. Då hackar du upp dem med hjälp av stekspaden och häller på en redigt ordentlig sväng av chiliketchup. Typ 3 deciliter. Rör runt lite och låt det stå och puttra.

Medan fisken gottar till sig i ketchupen kan du hacka röölöken. Det räcker med en men två är inte fel. Se också till att hålla ett öga på pannan. Om ketchupen bränner hade du för lite spad från spättorna. Släng lööken och kycklingfonden i pannan och låt det sjunka in under omrörning i ungefär 1 minut och 16 sekunder.

Om inte vattnet kokar vid det här laget har du gjort fel. (Släng i bönpastan)

Slå på en skvätt grädde och 8 skvättar mjölk i pannan och rör runt. Få panik för maten ser ut som valfri uppkastning. Det ska verkligen vara en vämjelig färg just nu. Detta löser du med massor av vanlig ketchup eftersom att det var slut på soja hemma. Släng sen på kryddorna, ganska kraftigt med muskot. Rör runt fort, för nu är bönpastan klar. Den blir verkligen klar på nolltid. 2-3 minuter max.

Häll av vattnet och rör sedan ner pastan i pannan och se till att allt blandas ordentligt.

 

Betyg 8/10
Det går snabbt, smakar gott och är helt okej nyttigt. För att lyfta den till nästa nivå skulle du kunna knapersteka tärnad bacon. Bönpastan har ganska mycket motstånd men någotkrispigt saknades.

Ketchupen du behöver:

2015-08-04 17.46.40