#52 Byta tak på uthusen

18-05-10 – 18-05-11

Det största projektet sen vi blåste ut hela insidan på huvudstugan stavas takbyte. Det hela föranleddes  av att det fanns flera ställen som det kom in vatten på i snickarboden, vilket också orsakat att brädor rest sig och därmed släppte in mer fukt. Dessutom var taket på toan genomrötet runt röret för separettoaletten och ett gäng hästmyror hade bosatt sig där. Egentligen har vi vetat om att det behövde åtgärdas sen 2016, men det har bara inte blivit av.

Förstärkning i form av Nelas pappa Peter hade kallats in och som vanligt när han är i farten så går det undan! På två dagar rev vi bort hela taket på toaletten, delar av taket på boden, la nytt tak på toaletten samt boden och slutligen ny papp på båda två.

Vi kostade dessutom på oss och la både underpapp och en riktig dunderpapp över det som ska klara så lite som 3 graders lutning, så det kommer nog att hålla lång tid framöver.

En bonuseffekt som vi inte hade räknat med innan arbetet påbörjades var att vi kunde göra om hur röret från separetten satt. På tidigare bilder går det att se att det sitter ett intrikat system från toaletten upp till hålet i taket. En lösning som var opraktisk på det sättet att röret var mer ivägen, men mest för att det innebar att det var i konstant rörelse och därmed svårt att täta. Så även det kommer att bli mer hållbart i framtiden.

Det gamla taket var dessutom dåligt konstruerat eftersom att pappen gick in under vindskivan och därmed ledde ner vattnet till vindskivan snarare än längs med ner till stuprännan. Dessutom saknades överliggande brädor.