#8 Vindsventil nummer 2

 

Då var det dags för ventil nummer 2! Med hjälp av denna skulle ett korsdrag skapas på vinden och förhoppningsvis motverka det som ni kommer kunna läsa om i projekt #10 🙂

Det märktes tydligt att vi redan gjort det hela en gång. Det krävdes mindre förplanering, fanns inga tecken på tvekan och vi bara körde. Jag hoppade upp på stegen och med gemensamma krafter fick vi ner den metallställning som höll i en kort trästav. Vi är inte riktigt säkra på dess funktion så om någon har koll, skriv gärna! Regeln som den var fastsatt i fick sitta kvar då det var lite av ett fuskjobb bakom den, fasaden var nämligen omålad där.

Jag hann knappt kasta ner metallställningen innan Nela flängde fram borren. Faktum är att det gick så fort och kändes så tryggt att ventilen inte hamnade helt centrerat över fönstret. Det handlar bara om några millimeter men vi bör iakta mer nogsamhet i framtiden.

Denna gång gick det bättre med hålsågen och vi började istället utifrån denna gång, för att säkerställa lutningen utåt. När sågen nästan var igenom som envisades den med att kila fast. Det spelade ingen roll vad vi gjorde, den körde fast och den plastchuck som borren har inte riktigt är superkraftig. Så när sågen kilade fast var chucken benägen att släppa greppet och springa brännbollsfrivarv i överljudshastighet runt själva greppet på hålsågen vilket effektivt nötte ner den.

Plan B initierades! Eftersom att det bara var ett fåtal mm kvar av den massiva stolta furu som beklädde fasaden åkte kniv och hammare fram. En bit i taget knackades bort när mittbiten sprack upp längs med ådringen. Snart så var det ett hål rätt igenom och filandet påbörjades för att röret skulle sitta som en smäck. Som bekant var sågen typ en mm för liten för ventilationsröret.

En sak som glömde nämnas senast var att det ventilationsrör som vi köpte på Jula var i väldigt hård, spröd och tunn plast. En fogsvans var verkligen inte rätt verktyg då den sprack direkt. Bågfil var ett bättre alternativ, något vi inte har. Däremot hade de förra ägarna lämnat kvar några blad, vilket gjorde att det fick att greppa med händerna och fila sig igenom. Jag sågade också hela tiden i nya spår, alltså en liten bit i taget istället för rakt igenom.

Sen tätade vi ordentligt och vips hade vi en andra ventil på plats!