Bönbiffs, pump and beet

Du behöver:

Biffarna:
1 tetra blandade bönor. (Har för mig att det är typ 180 gram)
1 tetra svarta bönor
typ ett halvkilo morötter
ett paket färska champinjoner
ströbröd
vetemjöl

I ugnen:
butternutpumpa
rödbetor
färsk spenat
olivolja

Valfri sås

 

Gör så här:

Skala betor och pumpa och släng det i en ungsform tillsammans med spenaten. Sprid ut lite olja och salta ordentligt. Tänk också på att göra rödbetsbitarna ganska små i jämförelse med pumpan, för de tar mycket längre tid på sig att bli klara.

Släng ner morötter, svamp och bönorna i en matberedare och låt den snurra tills det blir som en puré. Ibland kan det hända att du får stänga av och röra runt lite med sked tills dess att allt blir jämnt finfördelat. I det här läget bör du också ha ner alla kryddor. I min version blev det en del chili, massor av timjan och lite annat i mindre mängder.

Jag valde sedan att börja ha i ströbröd och fortsätta köra runt det i matberedaren, vilket var dåligt. För det blev inte mer fast på något sätt. Så det jag gjorde istället var att lyfta över det till en egen bunke och röra runt med en slev istället. Efter att ha strösslat ner mjöl och ströbröd i omgångar gick det från att vara en puré till att vara en formbar smet.

Tips! Det går också att ha ner nötter av något slag, det gör det hela lite mindre konsistenslöst när du väl ska äta. Jag provade hasselnötter i några och det gick väl ihop.

Låt den stå och dra sig i ungefär en kvart så kryddorna får rinna ut. Sedan är det bara börja forma smeten till platta biffar och steka. Ungefär hälften stektes utan olja för att vara nyttigare och hälften stektes med. Den enda skillnaden var ungefär att färgen blev mycket finare på de med olja.

Just det. Spenat i ugnen med det andra blir inte helt optimalt. De torkar mest ihop och blir lätt brända.

Det hela blev långt över förväntan smakmässigt och för att vara mitt första försök på att göra biffar utan kött och utan recept så är jag riktigt nöjd. Det kunde ha varit mer chili i för att ge lite mer hetta. Den försvann lite så att säga.