Repris: “Chicken nuggets/räk mums”

Ursprungligen postat den 7 januari 2011

Istället för att flytta alla inlägg från den gamla bloggen “Tjarls Cook-a-Long” i klump publiceras de en och en. Varje torsdag!

—–

 

“Eftersom att bloggen heter Cook-a-long så hintar den åtminstånde på att ni ska få laga mat med mig. Därför kommer nu det första receptet som spisades när jag kom hem från jobbet.

Chicken nuggets/räk-mums
Huvudingredienser:

Chicken nuggets
Kokade makaroner
Rööölök
Frysta champinjoner
Räkor
Alla huvudingredienser är bara anpassa efter antal personer, gå på känsla.

Smaksättning:
Cayenne (Mer är alltid bättre när det gäller cayenne)
Curry, (bara en gnutta idag)
Paprikapulver (Tills det blir rött i stekpannan)
Lightsoya (Det enda vi hade hemma)
Majonnäs (3 klickar)
Röd Kebabsås (Släng i tre gnuttor)
Proviva Svartvinbär (4 Skvättar för syrlighetens skull)
Ketchup (I mitt fall blev det heinz)

Om ni inte förstod det själva så måste ni dela rööölöken på något sätt. (Förslagsvis med kniv) Jag är bara trött på recept som dumförklarar en genom att räkna upp precis allt man ska göra. För det inser alla, att det krävs en person vars syskon är föräldrar för att man ska slänga ner en hel rööölök med skal i pannan.
.
Släng i stekfett och tillsätt sedan alla huvudingredienser. Stek på tills du blir otålig. Då tillsätter vi räkor. I det här lägget finns det mycket vatten från räkor och de frysta champinjonerna som tinar. Perfekt läge att ösa ner de kryddor som är i pulverform. (Vattnet hjälper till att sprida kryddorna så att de blir jämnt fördelade) När det sedan fått stå och puttra ett tag häller vi av vattnet, för det ska bli mer stekt än kokat.
.
I det här läget så får det stå ett tag, håll koll så det inte blir torrt i pannan så det steker fast, det påverkar smaken. I med soya, för sältans skull. När vi börjar få färg i pannan och saker börjar bli lite lätt färdigstekta, då slänger vi i lite majonnäs. Vi får en lite krämigare mysigare konsistens av detta. Problemet som uppstår nu är att det blir väldigt blek mat, den ser faktiskt inte lockande ut alls. Nästa steg är att ge maten sin sista smaktouch samt lite fin färg.
.
Chili och räkor har gått ihop sedan urminnes tider och därför har vi i lite röd kebabsås (sån man får på pizzerior) och ketchup. Kebabsåsen har chilin och ketchupen har sötman. Problemet som uppstod i detta läge var att just sötman tog över ganska mycket. Framförallt pga majonnäsen. Så jag hittade lite Proviva Svartvinbärsdryck och tänkte att detta blir perfekt! Den är väldigt syrlig och gav därför maten balans samt en speciell touch. Touch är ett ord jag kommer använda ofta och det syftar till en smak som finns där men som inte riktigt går att placera, i bakgrunden men ändå framträdande.

!!!Jag vill dock utfärda en liten varning, så att ni inte tror att allt gått åt helvete. Det luktar väldigt skarpt när man häller svartvinbärsdrycken i pannan, inte trevligt men resultatet blir bra.!!!

Nu ska detta stekas till dess att såsen blir klarare. Den ska se ut som chiliolja ungefär (Orange olja helt enkelt). Får ni fram den effekten har ni antagligen lagat samma rätt som jag har och den är färdig att lyftas från pannan och serveras.

Den här gången hade vi privilegiet att ha en smakprovare på plats och hon har gett följande utlåtande:
Kommentar:  ”Bra med smak, men inte på något sätt starkt. Mycket spännande smaker som passade bra ihop. Man tröttnade snabbt på det dock och därav bara 6/10.
.
Själv är jag faktiskt beredd att hålla med henne, det är en fantastisk smakexplosion i munnen! Problemet ligger dock i att allt som är för bra tröttnar man på, likaså med Chicken Nugget/Räk-Mums. Jag ser dock ett användningsområde för den, som förrätt. En liten klicka av detta ovanpå ett rostat bröd skulle absolut göra sig bättre. Plus att det inte ligger så långt från vanligt folks syn på mat. Räkor passar till förrätter, Check. Chili passa till räkor, check! Det var väl det. Denna matkreation kan dock rekommenderas av mig, som förrätt.
.
Huvudrätt 4/10. Det faktum att man tröttnar på den gör den väldigt dålig, däremot är smakkombinationen fantastisk.
.
Förrätt 8/10. Motiveringen framgår av ovanstående text och behöver inte upprepas.”