Repris! “Hur man fyller ut billig mat”

Ursprungligen postat den 11 januari 2011

Istället för att flytta alla inlägg från den gamla bloggen “Tjarls Cook-a-Long” i klump publiceras de en och en. Varje torsdag!

 

—-

 

Någonting som jag lärde mig väldigt sent i mitt liv är att man kan köpa bönor och liknande torkat för att själv blötlägga och koka.

Då kan man fråga sig, varför i hela fridens namn ska jag genomlida besväret att köpa bönorna torkade, smaklösa och fylla av jobb. Man kan trots allt köpa vita bönor, färdiga i tomatsås och det är mycket enklare. Gemene man borde dock kunna lista ut att om man gör jobbet själv blir det billigare.

Det blir dessutom mycket billigare. Ett stort paket kostar typ 20 kronor, och innehåller ungefär 20 gånger fler måltider än de färdiga i tomatsås för en tia.

Jag nämnde tidigare att det innebär extra jobb med att köpa de som är torkade. Därför ska ajg nu göra en “Torkade Vita Bönor for Dummies”

1. När du kommer hem från affären ställ paketet i sängen. (Ja du läste rätt, varför? Jo för att det svåraste momentet är det allra första. Att komma ihåg att göra det innan man går och lägger sig.)

2. Häll upp bönorna i en stor skål, de ser inte mycket ut för världen men tro mig, de sväller likt en feeders sambo.

3. Fyll skålen med vatten och låt stå över natten
Det gör inget om det får stå över dagen också medan du är på jobbet/i skolan

4. Koka.
a. Antingen kokar du halva rekommenderade tiden, låter det rinna av, lägger det i fryspåsar i lagom stora portioner.
eller:
b. Koka hela rekommenderade koktiden och bespisa sedan.

Jag förespråkar a. av anledningen att man får bönor som går att slänga i matlagningen. För om man kokar de tills de är helt färdiga och helt mjuka, då måste man vara väldigt noggrann med att inte ha det i maten mer än en halv sekund, för då blir det mjöl. Däremot måste man vara uppmärksam på att med metod a. måste de få ligga i maten tills de blir klara.

sense makes perfect?

Om någon inte hänger med så är det bara skriva i kommentarerna.

(För er som inte vet det är Bönor och Kikärtor väldigt gott, både för sig själva och som utfyllnad i mat. Kött tex är dyrt, bönor billigt. Det betyder att du antingen helt ersätter köttet eller om du inte vill go all out kanin så kan du spä ut köttet med bönor. Därigenom göra det billigare och godare. Både böna och kött står för proteinfaktorn i maten.)

Och alla vet väl att maten blir godare när den lagas med limegröna köksredskap!