Soppa på räkskal

Soppa på räkskal

Detta är nog den mest ambitiösa rätten jag lagat någonsin. Allt började på kräftskivan ute på Ugglebranten när Jennie började prata om att hon var sugen på att ta med sig en del av skalen hem för att sedan göra en mustig soppa på det hela. Eftersom att hon hade gjort det förut pratade vi en del om hur en faktiskt går till väga och det hela lät intressant. Inspirationen var på topp och när vi dagen efter åt räkor och fick en massa skal över gjorde jag slag i saken. Som vanligt när jag lagar mat kollade jag inte upp något i förväg utan körde bara på. Nela stod bredvid och läste i olika recept och sa saker som “Här står det att de blir bättre om de rostas först”, “Bryn löken innan du häller i den”. Det blev en härlig kombination av min ad hoc-stil och hennes nagelfarande av recept.

Du behöver:

Långkoket:
1 kg räkskal
Röd paprika
Dragon i vinäger, typ en sked
Schalottenlök
Torkad vitlök
Hela pepparkorn
Pasta Rossa
Salt
Smör

Till soppan, steg 2:
Laktosfri grädde, eftersom att du haft laktofritt besök tidigare
4 tryck tomatpuré
Smör
Mjöl
Kräftstjärtar

Gör så här:

Bryn löken tills den blivit mjuk och söt. Häll ner alla ingredienser, utom smöret som du använde för att bryna löken, i en stor kastrull med mycket vatten. Lämna inget till papperskorgen utan släng med skal från lök och den gröna toppen på paprikan också! Var inte försiktig med mängden kryddor heller utan häll på ordentligt. Koka upp vattnet och vrid sedan ner värmen och lägg på ett lock. Nu ska du bara låta det stå och småputtra i 1,5 timmar med spontan omrörning. (När jag sedan diskuterade processen med 8-Forty sa han att det var bra att jag inte hade låtit det gå längre, för då kan det bli bittert. Allt mellan 50 minuter och 1,5 timmar var en bra måttstock enligt honom. Han är ändå kock.)

Sila sedan ur soppan tills det bara är en klar vätska kvar, för mig tog det tre omgångar genom dubbla finmaskiga silar för att jag skulle bli nöjd, med en duk hade det antagligen gått på första försöket. Låt den sedan stå ute på balkongen över natten, OBS, detta steg är valfritt och för mig handlade det om att jag inte hade tid att slutföra den på kvällen.

Dagen efter så tar du upp kastrullen på spisen igen och slår igång värmen. Häll i grädden och gör sedan en bottenredning stor nog för att tjocka till soppan så pass mycket som du vill, min blev nog i det tunnaste laget men jag ville inte smaska på med för mycket grädde eller smör i den. Tomatpurén använder du för att få rätt färg, i mitt fall hade soppan blivit lite grönaktig under grundkokningen.

Låt det sedan stå och puttra på ett tag tills den känns färdig och vänd i kräftstjärna. Det blev just kräftor istället för räkor då vi hade ätit upp alla räkor som tidigare var i skalen på mackor kvällen innan.

Resultat:

Oj så mycket smak! I min mening var det helt underbart och en riktig fröjd att ha som tillbehör till rostade mackor. Provsmakningspanelen som bestod av Nela, 8-Forty och Liten höll med om att det var en riktigt fin och rund skaldjurssmak. Det var en unison kör som sjöng sitt lov. De synpunkter som fanns var att den kunde ha varit lite tjockare och att den borde haft lite mer syra i form av vinäger eller citron för att uppnå perfektion.