#12 Mysrummets ytskikt

En av de saker som vi sa när vi köpte stugan var “Fan vad skönt att insidan är någorlunda nyfixad så vi bara kan skita i den helt och hållet.” Vi hade fel. Eller egentligen inte. Jag tar det från början…

Walle var som bekant över på besök för ett tag sen. Eftersom att han är elektriker passade vi på att rådfråga en del om hur vi borde göra med den ojordade elen som finns i hela huset och huruvida det var svårt att dra om den och liknande. Vi tog en liten tur i huset och han erbjöd sig att hjälpa till med detta, innan vi ens hunnit fråga (Walle<3).

Walle: “Men ni har sett att de har tapetserat över kablarna va?”

Vi i kör: “Ja det har vi.”

Vi i kör: “Oj, ja nu förstår vi.”

Vi hade sett dragningen och övertapetseringen men inte tänkt något på det. När det påpekades för oss blev det dock uppenbart att hela väggen skulle “förstöras” av dra bort kablarna och vi skulle bli tvungna att göra om de ytskikt som vi konstaterat att vi skulle lämna i fred.

Redan nästa helg när vi var där ute så regnade det massor, verkligen hällde ner, vilket fick oss att lämna trädgården i fred för att börja där inne. Vi rensade bort alla grejer som landat där inne då det blivit en enda stor avställningsyta och gjorde en grundstädning.

 

Lite detaljer på bygget som det var innan vi drog igång. Lite slarv i lister och liknande som en kan vänta sig i ett torp. Min favorit är hur de bara dragit en #yolo #vembryrsig när de satt en masonitskiva med tydlig skarv mitt i väggen. Också bilder som visar att det är spånskivor i väggarna och isolering runt fönstren.

 

Städat och redo för täckning! Alla 6 gamla uttag borta och golvlisterna likaså.

 

På ena väggen var planen redan från början att sätta upp en träpanel. Därför tog vi chansen att riva tapet! Det är så omotiverat kul men inget att rekommendera om du inte vill heltäcka ytan. För att bredspackla så stora ytor är ett evighetsprojekt, minst sagt. Sannolikheten att du bara misslyckas är galet stor. Det som var lite kul var att vi upptäckte ett förtäckt fönster. Tidigare har det alltså funnits ordentligt stora fönster här inne. Några av de gamla tapeterna var dessutom duktigt snygga.

 

Lite lägesbilder är efter tapetrivningen

 

Vi började med att skära ut alla bubblor som var i tapeten. Efter typ en timme hade vi lyckats producera varsin ruta av något som mer liknade ett konstprojekt fokuserat på fittor än ett bygge. När vi sedan gjorde en översyn av resten av väggarna så la vi ner det. Renoveringsgips blev det enda alternativet. Dessutom var den färgen som användes väldigt konstig. Den smulade av likt ett pulver om vi drog med spackespaden men hade samtidigt en gummi/latexliknande yta. Den verkar inte ha varit anpassad för inomhusmålning i vilket fall.

 

Det dramatiska läget när elkabeln skulle klippas