#19 Fondvägg i form av träpanel

En av de tidigaste idéerna som slog oss när vi började arbeta med mysrummet var att den ena väggen skulle ha en träpanel som fondvägg. Nu när resten av väggarna var färdigmålade var det dags att skrida till verket. Det hela gick förvånansvärt snabbt och enkelt tack vare att spånskivor var det underliggande materialet. Så varje bräda kapades och skruvades sedan fast på väggen. Vi valde en råspont som är 120 mm bred för att få en så maffig känsla som möjligt. Tunnare brädor hade inte gett samma effekt och helst av allt hade vi nog haft snäppet bredare. Men smidigheten med råspontens färdiga skåror övervann andra alternativ. Dessutom hade vi löjligt tur med tanke på att vi inte behövde kapa den översta på längden, utan den gled rakt in.

När vi skruvade fast brädorna lät vi alltid den översta vara oskruvad. På så sätt gjorde vi det enklare för oss själva att få dit nästa. Så vid varje tillfälle fanns det alltid en bräda som var lös. Vi använda oss också av en vinkelhake för att säkerställa att skruvarna hamnade någorlunda i lod. Bakom väggen lämnade vi också en meddelande till den som eventuellt gör en renovering i framtiden.

Eftersom att det hela gick så snabbt hann vi på samma dag också täcka över hela väggen med en grundfärg som hindrar kvistar från att “blöda igenom”. Vi målade först över alla kvistar och målade sedan hela väggen med färgen. Mellanstadiet där väggen ser ut som en blek dalmatiner övervägdes för en kort sekund att få vara slutresultatet. Vi kom snabbt över det.

Dag 2 innebar färg. En havsgrön nyans hade valts ut och blandats till på en närliggande färgaffär. När slutresultatet var framför oss kunde vi konstatera att vi nog hellre sett en mer transparent nyans som lät träet lysa igenom lite. Samtidigt känner vi oss galet nöjda med det vi skapat.

 

2 svar på ”#19 Fondvägg i form av träpanel

 • SetsunaCeras
  SetsunaCeras
  2015-09-28 kl. 12:24

  Vad snyggt det blev! Ni är så grymt duktiga! 😀

  • Charles
   Charles
   2015-09-28 kl. 20:12

   Tack!

Kommentarer är stängda.