#36 Täcka hålet ovanför murstocken

När taket sattes upp så täcktes inte murstocken helt. Detta har inneburit att det regnar ner småkorniga rester av puts varje gång något får stugan att vibrera, så som ett hammarslag. Tidigare fanns det en väldigt ”spontan” lösning på problemet som inte hade fått mycket kärlek. När det var lite tid över och jag väntade på andra torktider och eldragningar som gjorde att jag inte kom vidare i de andra projekten.

Så jag gick ut i boden och hittade två överblivna råspontsbrädor från när vi ordnade panelväggen i vardagsrummet. Jag sågade till dem så att de var lika stora som de hål de skulle täcka. Därefter rev jag loss en del täckpapp från golvet och klippte ut den så att det matchade brädorna exakt. Den mallen veck jag sedan på mitten och började rita upp ett mönster. När jag skapat ett som jag var nöjd med så började helt enkelt klippa ut den.

Därefter vek jag ut mallen som jag hade klippt ut och hade således ett symmetriskt mönster som jag tejpade fast på brädorna. Jag förde sedan över mönstret på brädorna genom att rita längs med det utklippta och då hade jag en linje som jag kunde följa med sticksågen.

Jag satte heller aldrig ihop brädorna på något sätt utan efter målningen så skruvade jag först fast den yttersta brädan genom att luta skruvarna in mot murstocken. Detta pressade ihop brädorna och gjorde att den bakersta reste sig en aning. Sen drog jag två skruvar i den bakersta rakt upp för att fästa den mot taket och stabilisera det hela. Alltså klämdes de båda brädorna ihop utan att jag krånglade med någon lösning för att fästa dem vid varandra.