Hur långt ifrån ungdomen står egentligen makten?

Idag såg jag en informationsbild med syftet att hjälpa föräldrar att upptäcka eventuellt drogbruk som fick mig att reagera. Inte så mycket för vad den står för, då detta inte är ett inlägg som ska handla om droger. Jag är passionerat ointresserad av att diskutera drogpolitik med detta inlägg. Istället ska det handla om hur det missar målet och istället sprider skräck och en skev bild av ungdomen som sådan.

Totalt räknar de upp 43 tecken som du ska hålla utkik för. Av de skulle 27 ha passat in på mig. Eller 62 %. Detta helt utan att jag hade något som helst bruk av narkotika. Första gången jag drack alkohol var 2 månader innan min 18-års dag. Jag var ganska jävla skitduktig. Trots detta så matchar alltså 62 % av markörerna in på mig.

Det leder mig till två tankar. Antingen så är bara polisen och myndigheterna bakom kampanjen så pass världsfrånvända att de helt glömt hur de levde som ungdomar eller så har de en skev syn på vad ungdomen är och vad den borde leva upp till. Självklart finns det ett tredje alternativ. Att jag inte är representativ med att jag sov mycket, tyckte att min familj var aningen ickehäftig och höll mig för mig själv, använde internet eller kommunicerade med vänner dygnet runt.

Oavsett om det beror på okunskap eller en skev bild av vad det innebär att vara mellan barn och vuxen är det i min värld allvarligt. För det visar hur långt ifrån ungdomen som beslutsfattare och personer med makt faktiskt befinner sig. Att det här ens kändes rimligt att släppa igenom är för mig ganska oförståeligt. För även om de nämna sakerna absolut kan vara tecken på att du brukar olagliga substanser, så är de i större utsträckning markörer för att du är just ungdom.

Min personliga favorit av saker att hålla utkik för om du misstänker att ditt barn missbrukar är: “Säljer sexuella tjänster i utbyte mot droger.”

 

Källa: https://www.facebook.com/polisen.norralappland/photos/a.613648348660241.1073741833.571981526160257/1082152548476483/?type=3