En inte särskilt mustig soppa

Soppa är underskattat. Dels för att det är lätt att göra, men det är också gott. Har du till exempel på dagen chansat på en burk räkor “som borde vara okej även om de stått ungefär 4 veckor längre än förpackningen föreskriver som rimligt. Vi slänger ändå för mycket mat i onödan.” Om du senare också får skicka tillbaka sagda måltid i mindre aptitlig form för att du blev illamående och inte vill riskera matförgiftning är det en bra dag för soppa. Det mättar dig och skulle det mot förmodan vara så att du inte lyckades göra dig av med allt och blir hastigt tvungen att älga till närmaste toalett är det smidigt att ha något som inte fastnar i halsen på vägen upp! Eh, ja. Nåväl! Soppa!

Du behöver:
2 paket ekologiska champinjoner som även de borde ha ätits för några dagar sedan, för att vara på den säkra sidan
Smör
Vitlök
Mjölk
Vatten
2 gula lökar, rätt stora

Kryddor:
Timjan
Dragon
Basilika
Oregano
Salt
Stark svartpeppar från Palestina
Soja

Gör så här:
Hacka upp svampen och löken och släng det hela i en kastrull med en helt okej rimlig mängd smör.  Låt det hela ligga på under viss omrörning tills allt krymper ihop. Kom också ihåg att du skulle ha i vitlöken efter att du glömt bort den.

När allt krympt ihop och det känns som att trenden vänder är det dags för nästa steg. Dvs när det plötsligt börjar bli mindre vätska, inte mer, i kastrullen. Lyft in kastrullen under kranen och fläng i sisådär en liter vatten. Rör runt och mata sedan med stavmixern ett bra tag. Målet är inte att det ska bli slätt, utan mer grynigt. Ju slätare soppa du vill ha, desto mer matar du med de snurrande knivbladen.

Fyll nu upp till bredden med mjölk och vatten. Du kan också ha i grädde för extra mustighet. Eller som jag upptäcka att den stelnat till den grad att den inte ens går att hälla ut ur förpackningen. Ja, som du kanske listat ut var dagens ätande i rensandets tecken! 😀

Tänk att det är bartömning på en studentnation när du kryddar. Du kan bara misslyckas om du snålar. Skvätt också i soja tills dess att saltbalansen är bra. Nu ska det här bara stå och puttra/sjuda sig i en tjugo minuter och sen är det klart! Just det, det är rimligt att du i slutändan har ungefär 2,5 liter soppa.