Jordärtskockrisotto

Allt började med att jag hittade jordärtskockor i affären. Det lät spännande och jag hade för mig att jag ätit det förr och att det varit gott. Väl hemma började jag sedan fundera på vad en göra av denna lilla knöl. Jag googlade mig efter lite recept och jag blev snabbt uttråkad. Jag vet inte vad det är med recept som får mig att tappa all lust till att laga något alls. Så här kommer ett recept på en risotto med Jordärtskocka som stjärnan. Det var för övrigt väldigt spännande att bygga en maträtt runt en råvara som jag itne visste hur den smakade eller vilken konsistens den hade.

 

Du behöver:

En påse jordärtskockor

Arboriris (Använd alltid arboriris när du gör risotto, det blir så ofantligt mycket krämigare så.)

Färsk spenat

Purjolök, bara den gröna blasten

Cocktailtomater

Grönsaksbuljong

Hasselnötter

 

Till kryddning:

Pasta Rossa (Chili, vitlök och paprika typ)

Garlic Pepper (Peppar och rostad vitlök)

 

Börja med att lägga en skvätt vatten i kastrullen och vrid plattan på max. Släng i buljong och en hel del salt och låt det koka upp. Resten av ditt vatten kokar du med fördel i vattenkokaren. Det är bra att börja med just riset för det ska koka i 20 minuter.

Skala jordärtskockorna och hacka dem i små tärningar. Fräs dem i olja och smör så de får en fin stekyta. Därefter slänger du i spenaten och purjolöken som du hackat i fina strimlor. Var inte rädd att ta i med mängden spenat heller för den krymper till små ickebefintliga mikroskopbitar så fort den nuddar värme.

Nu hackar du upp tomaterna och väntar medan allt fräser på och riset blir färdigt. Passa på att mortla hasselnötterna.

När riset är klart häller du av eventuell överbliven vätska och slänger det sedan i pannan. Krydda rikligt och rör sen runt till det börjar bli aningen torrt i pannan. Då slänger du i fyrfaldigt delade cocktailtomaterna och rör runt tills de är jämnt fördelade i hela maträtten.

Servera toppat med lite mer spenat och de krossade hasselnötterna.

 

(För den observanta som också hängt med ett tag så kan det te sig ögonbrynshöjande att det finns vitlök med bland ingredienserna. Jag håller på och övar.)