Repris! “Spicy Meatballs Deluxe”

Ursprungligen postat den 8 januari 2011

Istället för att flytta alla inlägg från den gamla bloggen “Tjarls Cook-a-Long” i klump publiceras de en och en. Varje torsdag!

 

———

 

Som ni kanske märker lagar jag inte mat så ofta till mig själv, och uppdaterar desto sämre. Nu kommer dock ett nytt härligt smaskigt recept som tillagades i söndags när jag och nisse kom från teatern. Jag ger er: Spicy Meatballs De Luxe.

Huvudingredienser:
Köttbullar (Dah)
Lök
Frysta Champinjoner
Salami
Smaksättning:
Cayenne
BBQÖrter. (nån kryddmix med blandade torkade örter.(oregano, dragon osv))
Muskotnöt
Curry
Pastakrydda (Det är mest salt ostpulver och paprika)
Thai Sweet Chilisås
Tillbehör (Behöver inte lagas till)
Färdig potatissallad
Sallad
Vacker inledning:
Detta är en maträtt som passar när man känner för något enkelt men som med små enkla medel blir uppiffat till något utav en fröjd för gommen. Dagens resultat var mycket framgångsrika (Vilket ni kan läsa i betygsättningen sen) och detta är faktiskt en måltid man inte behöver vara rädd för att äta, så sätt igång och upp med stekpannan!
Tillvägagångssätt:
Dela lök, släng i pannan med matfett. Idag använde jag faktiskt flytande margarin för första gången, det var lite skumt och kändes inte helt genuint. Iaf, släng i champisar och köttbullar och låt allt steka samman i en vacker kompott. Det kommer bli mycket vatten i pannan så passa på och slänga i alla torra kryddor. (allt utom Sweet Chili) och låt det steka runt.
Se till att vara försiktig med muskotnöten dock. Det är en krydda som är svår att balansera. Det blir lätt för mycket och när det blir för mycket muskot, ja, då blir det bara muskotsmak för hela slanten.
Rör runt denna röra tills dess att det ser ut som att kryddorna fördelat sig någorlunda jämnt. Häll då av vattnet.
Det kommer säkerligen bli lite kvar i pannan om ni inte av någon anledning ställer er och silar maten. Hm, det skulle se kul ut, matlagningprogram på tv, alla står redo att följa order så tar herr stjärnkock fram en sil och låter köttbullarna rinna av lite innan han fortsätter.
Åter till maträtten, ni behöver inte sila, den lilla mängd vatten som är kvar kokar bort. Fräs på alltsammans tills dess att det får en fin färg, ni vet sådär stekigt gyllenbrunt. (Ja jag blev sjukt nöjd över den ordvitsen och highfivade mig själv lite inombords) När stekfaktorn nått max slänger ni i en bra mängd Thai Sweet Chilisås.
Tre saker när det Gäller Sweet Chilisås:
1. Det innehåller ganska mycket socker så när det slängs i en varm panna så sprutar det bokstavligt talat överallt. Det gör inte särskilt ont men sticker till lite lätt, som ett halvt nålstick. (Det blir ganska kladdigt på spisen också)
2. När jag gör det vrider jag upp plattan till max och rör runt hela tiden. Då uppnår man önskvärd effekt. Tänk på att tillsätta såsen endast i slutet och steka det kort men effektivt.
3. Jag älskar att slänga i lite thai sweet i slutet av en stekning, speciellt om det finns grönsaker med. För den knyter ihop allting, ganska bokstavligt. Den gör maten lite klibbigare och lite lenare samtidigt som de får sin vackra samhörighet.
De tre ovanstående punkterna gäller givetvis bara när man steker, häller man det i en sås så funkar det helt annorlunda.

Lite luddigt inlägg idag med mycket sidospår så jag dra en sammanfattning:

Stek
Krydda
Häll av vatten
Stek
Tillsätt Thai sweet och stek hårt någon minut.Eftersom maten lagades till mig och Nisse så var han obönhörligen tvungen att ge ett omdöme.Klart godkänd. Absolut. Spicy men gott.
Är i vanliga fall lite känslig mot spicy, men det var gott.
Velar mellan 7 och 8 men slutligen blir det: *trumvirvel* *lång konstpaus* asså, 8, ja 8. (8/10)Kryddigt men inslag av söthet från örter. Bränner till lite i munnen i eftersmaken men har ändå en söt touch. inte bara från örter utan även från thai sweet chili. potatissalladen på sidan om gjorde även att man lätt kunde neutralisera det starka de gånger det blev för mycket. Jag gå över nisses betyg och säger 9, den får ett extra för lättlagat. Smaken är en 8 dock.

Maträtten får alltså 8/10 och 9/10