Ostgalej á la bonbon

På sistone har det blivit en hel del varianter av bröd och smält ost, men det kan inte hjälpas. Vi har haft bröd, och ost, hemma. Att rätterna då centreras kring detta är som en slags anturlag som inte går att undvika. Därför blir det nu ytterligare en tacofärgad maträtt dubbad: Ostgalej á la bonbon.

Du behöver:

Cheddar
Formfranska
Stekt och tacokryddad sojafärs
Gul lök
Honung
Smör
Salsa
Cayenne

Gör så här:

Smöra in brödet lite lätt. Tillräckligt för att det ska rinna igenom vid uppvärmning men inte så mycket att det blir en blöt disktrasa av brödbiten. Fyll på med färs, salsa och ost och lägg sen åt sidan och låt det vänta.

Nästa steg handlar om att karamellisera lök, tror jag. Det är nämligen så att under receptet  Toast de Burg dök det upp en diskussion om karamelliserad lök och det lät frestande. Självklart har jag ingen som helst aning om vad det egentligen är, men det lät inte svårt och jag provade mig fram! Först skivade jag löken i ganska grova skivor  och stekte den i smör tills den blev gyllenbrun. Då hävde jag ner en rågad klick honung i pannan och lät det steka på i tio minuter under uppsikt om omrörning. Jag sprinklade också cayenne över det för att ge lite kontrast till sötman som skulle attackera och borra sig in.

Släng in mackorna i micron och värm på med låg effekt tills osten smälter!

När det hade legat och gottat sig tills det hela blev halvbrunt så hällde jag av det hela i en sil för att få bort vätskan. Sen slängde jag ner löken i stekpannan igen för att få till en krispighet och lät den vila torr mot den upphettade ytan tills det blev lite knäckigt.

Lägg undan löken på en tallrik på sidan av och bre ut lite, verkligen lite för du vill inte ha för mycket vätska, av den honungsmassa som du silade av tidigare i stekpannan och släng ner bröden i pannan och låt dem knäcka till sig ordentligt med ordentlig krisp på undersidan.

Servera sedan med löken på toppen!

Resultat:

Det var väldigt spännande att söta till löken och  det hela blev väldigt bra! Rätten i sig var spännande att tugga på. Tänderna möter underifrån en hård yta som smulade sönder och från ovansidan möter det något krispigt och kladdigt, sedan möts de i mjukare bröd och smält ost. Faktum är att jag glömde bort att tänka på något annat för att smakerna och konsistenserna gifte sig så bra. Det var också ett bra drag att slänga i lite cayenne i löken för att den inte skulle bli allt för sötsliskig utan ha en rundare mer mångfacetterad smak. Denna rekommenderar jag verkligen! Hade jag gjort om det hela hade jag smält på osten lite mer i mikron för den smälte in ut i den omfattning som jag hade önskat.