Ursprungligen postat den 30 januari 2011
Istället för att flytta alla inlägg från den gamla bloggen “Tjarls Cook-a-Long” i klump publiceras de en och en. Varje torsdag!
—-
Vill du äta nyttigt kika på detta recept. Är du viktväktare kan du ta bort de vita bönorna och kikärtorna så har du en måltid som inte kostar i princip någonting. Däremot tar du även bort den största delen av proteinerna om du gör så ^^
Vi köpte en ny stor kastrull på Ikea som jag var tvungen att provköra så det blev ett storkok grönsaksoppa
Mycket lök
Ingredienser:
Potatis
6 Morötter
Wokbuljong ( http://tjarlscookalong.blogspot.com/2011/01/danny-bling-bling-edition-veggolux.html )
Kikärtor (ni kommer väl ihåg att ni tidigare har fryst in en hel drös med detta?)
Vita bönor (ni kommer väl ihåg att ni tidigare har fryst in en hel drös med detta?)
Böngroddar
8 liter vatten
4 Gula lökar
1 Avokado
Färsk ananas
En liten Purjolök (hela)
Grönsaksbiljong (motsvarande 8 l vatten) (det räckte inte med den lilla från woken till ett sådant storkok)
Flytande Honung
Thai sweet. (inte mycket alls, hade bara en flaska i kylen som var “tom” så jag fyllde med vatten skakade runt och hällde i)
Vitpeppar
Salt
Svartpeppar
Bergssalt från Himalaya
Aromat
How to:
1. Skala potatis och skär den i bitar. (Ju mindre bitar desto mindre koktid). Koka upp det med wokbuljongen och thai sweet resterna
2. Ha i lök morötter purjo och grönsaksbuljong. Kläm i ordentligt med honung och krydda efter behag.
3. När potatisen närmar sig färdig ska du slänga i bönorna och kikärtorna.
4. När det sedan är “helt färdigt”, låt det koka i fem minuter extra tillsammans med avokado, ananas och böngroddar. Smaka av soppan med salt
5. Ett tips är att laga denna måltid dagen innan den ska ätas, helst på kvällen. För om det tillagas innan du går och lägger dig kan du låta det stå och svalna över natten och suga åt sig all den mustiga smaken som finns och bara väntar på att få lösas upp i vattnet. OBS gör inte så i början av hösten, rötmånad ska man passa sig för.
Betyg: 9/10 Tjarls
Väldigt mustig soppa, blev lite pepprig av att jag hade i mycket vitpeppar, men det är bara positivt ^^
Avakadon skadar mer än den tillför, den är inte god kokad, smakar trä och den fina fettiga konsistensen den har i vanliga fall var borta.
Ananasen tillför en fin sötma tillsammans med honungen för att ge en bredare karaktär på soppan än vanliga “standardsoppor”
Mättande nyttigt och billigt. Det kokar av sig självt, allt du behöver göra är att skala och skära. (med lätt överslagsräkning så kostar denna måltid 5,30 per portion. Ta bort avokadon så får du en kostnad på 4,6 per portion. vill du vara riktigt snål kan du ta bort den färska ananasen också, då är vi nere i 3,9 kr / portion.)
Gästsmakare Nisse: 8/10
Bra blandning, mustig, lagom kryddad. Avokado var förvånansvärt gott, jag brukar inte tycka om det.
(Avokadon kan man alltså ha skilda åsikter om, prova dig fram)
Det blir mycket mat