Risotto på vattenmelonmarinerad Tzay

Risotto på vattenmelonmarinerad Tzay

Du behöver:

  • Stekta vaxbönor
  • Stekta haricot verts
  • Skivad saltgurka
  • Strimlade soltorkade tomater
  • Pumpafrön
  • Kokat ris
  • Valnötter
  • Olja
  • Några bitar Tzay som blev över som du marinerat i spadet från vattenmelon och schallottenlök. (Själva marinaden smakade inte så mycket och var mest en fråga om lathet när det skulle plockas fram matlådor. Du KAN hoppa över marinaden, det kommer inte bli denna rätt men…)

Kryddning:

Matsaman curry
Thailändsk torkad chili

 

Gör så här:

Häv ner riset i en panna med ordentligt mycket olja. Låt det steka på samtidigt som du strimlar och hackar allt annat. Låt riset gå runt så det blir riktigt knaprigt och häv sedan när resten utom valnötterna som du kommer att garnera med.

Blanda upp curry, chili, olja och vatten i ett glas och rör runt det tills det blir hyffsat fördelat, vänd sedan ner det i pannan också och rör runt tills allt är gult.

Lägg upp i tallriken och sprinkla med valnötter, klart!

Resultat:

Stekt ris är alltid gott, det går att ha i nästan vad som helst och det kommer vara riset jag längtar till ändå. Den här gången blev det väldigt lyckat då maten bränner på tungan direkt när den kommer in i munnen. När jag sedan tuggar runt knaprar riset, bönorna smälter undan, pumpakärnorna krasar, valnötterna krispar, tomaterna och saltgurkan är lite sega och ger varsin typ av sälta. Otroligt fin sammansättning som bjuder på olika smaker i varje tugga och dessutom ger väldigt många olika typer av konsistenser.