#24 Säkrare eldstad

Peter, alltid full av energi, idéer och händighet gav sig även under helgen på ett projekt till. Nämligen att lägga kakel framför eldstaden i mysrummet så att den blir lite säkrare. Den lilla betongyta som till viss del fallit ihop gav nämligen ett allt annat än betryggande intryck. Dessutom var det inte det snyggaste och ganska stora saker hade kunnat gå förlorade i de hålet om de tappats i fel vinkel, i fel del av rummet.

Själva genomförandet påbörjades med att skära ut en spillbit renoveringsgips i rätt storlek och skruva fast den i golvet. Detta för att trägolvet är en levande tingest som rör på sig med tiden, alltså något som inte kakelfixen som blir stelare än en 50-talslärare med linjal för agning när den härdat. Så det ät inte bara ett knep för att få en plan yta att arbeta med, utan även ett sätt att minimera risken för sprickor i framtiden.

Efter att fixen stelnat och fogen kladdats på plats var det dags för listerna. Något som var långt ifrån okomplicerat. Främst för att Peter har lite högre krav på sina girhörn än vi hade på de lister vi satte upp. Så med vinkelkap, bågfil och diverse handfilar höll han på i goda två timmar med att få det så nära exakt som möjligt och så nerslipat att det inte orsakar krigsskador i händelse av att fötterna sparkar i.

(Kladdet på nedre delen av den öppna spisen kom av att han var oförsiktig. Detta eftersom att vi som ett framtida projekt kommer måla om hela spisen.)

Med detta inlägg tackar vi också Peter som under helgen gav oss en enorm skjuts framåt i arbetet med att färdigställa insidan. Det märks vilket fantastiskt tempo som byggs upp av åratal av erfarenhet. Att göra detta hade tagit oss minst lika lång tid i googlande som han la på utförandet, innan vi ens köpt kakelplattor. Tack så otroligt mycket!